fbpx

Maalämpö vai Ilmavesilämpöpumppu?

Miten valita oikea lämmitysjärjestelmä?

Öljyn ja sähkön hinnan nousu ovat aiheuttaneet sen, että yhä useampi omakotitalon omistaja miettii, että miten saisi lämmityskustannukset aisoihin. Tässä blogissa käydään läpi kahden suosituimman vaihtoehdon, maalämmön ja ilmavesilämpöpumpun eroja.

Maalämpö vs Ilmavesi

Moni lämmitysjärjestelmän hankkimista miettivä törmää tähän samaan kysymykseen, kumpaan näistä kannattaa sijoittaa? Yksiselitteistä vastausta harvoin on, mutta aseita päätöksentekoon pystyn antamaan.

Taloudellinen puoli

Maalämpöpumppu ja Ilmavesilämpöpumppu ovat itsessään hinnaltaan hyvinkin lähellä toisiaan (tavallisesti 10 000€ – 13 000€ asennettuna). Hintaeron tekeekin maalämpökaivo, jonka syvyys ja hinta riippuu tietenkin talon koosta ja energiantarpeesta (syvyys vaihtelee 120m-250m välillä ja hinta 4000-9000€ välillä) . Taloudellisesti ajatellen maalämmön täytyisi siis kuluttaa suhteessa sen verran vähemmän verrattuna ilmavesilämpöön, että kaivo saataisiin “kuoletettua” järkevässä ajassa. Usein raja menee n. 200m2 (tai vastaavasti 3000l öljynkulutus/vuosi). Tämä pystytään laskemaan aina tarjouksen yhteydessä energialaskelmien avulla. Kannattaa myös muistaa, että maalämpökaivo merkitään lähes kokonaan työksi, joten siitä voi vähentää verotuksessa 40%, mikäli on mahdollisuus kotitalousvähennykseen (saneerauskohteissa). Tavallisesti Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuajat ovat lyhyempiä mitä maalämmöllä, mutta varsinkin isommissa kohteissa maalämpö on taloudellisesti fiksumpi pidemmällä tähtäimellä.

 

Käyttöikä

Maalämpöpumpun ja ilmavesilämpöpumpun käyttöiät ovat samansuuntaiset. Valmistajan arvioima ikä vaihtelee 15-20 vuoden välillä, jonka jälkeen yleensä kompressori joudutaan uusimaan. Eron tässäkin tekee maalämpökaivo, joka ei käytännössä vanhene ollenkaan. Tässäkin kannattaa pohtia sitä, kuinka kauan talossa aikoo asua, ja haluaako miettiä investointia pitkällä vaiko lyhyellä tähtäimellä.

Mukavuus

Maalämpöpumpun hyvä puoli on siinä, että lämmönlähde on ns. piilossa maan alla, ja mitään näkyviä merkkejä siitä ei jää. Ilmavesilämpöpumpussa lämmönlähde tulee tavallisesti talon ulkoseinälle. Moni piilottaakin ulkoyksikön kotelolla joita saa valmiina mm. k-raudasta tai puuilosta. Ulkoyksikön äänestä ei kannata turhaan ottaa stressiä, sillä nykyajan pumput ovat jo melko hiljaisia (40-50db max).

Molempia pystyy valvomaan ja ohjaamaan myös etänä omalta puhelimelta tai tietokoneelta. Säädöt saadaan asennuksen yhteydessä tehtyä niin, että laite reagoi ulkolämpötilan muutoksiin itse.

Asennus

Ilmavesilämpöpumpun asennus tehdään aina kerralla. Asennus vaatii putki-, sähkö- ja kylmäasennustöitä, joten ota tarjousta pyytäessä aina selvää, että kaikki nämä kuuluvat tarjoukseen. Monesti esimerkiksi sähkötyöt tulevat tekemään aliurakoitsija. Asennus kestää tavallisesti vajaa viikon verran, riippuen tietenkin kohteesta ja vanhan laitteiston purusta.

Maalämpöasennus tapahtuu yleensä kahdessa osassa. Ensin porataan maalämpökaivo, jossa menee normaalisti päivä tai kaksi. Monesti pumpun asennus tehdään seuraavalla viikolla porauksesta. Pumpun asennus kestää muutaman päivän. Varmista myös maalämmön kanssa, että sähkötyöt kuuluvat tarjoukseen.

Lupa-asiat

Maalämpö on näistä ainoa, joka vaatii toimenpideluvan. Luvan saaminen on monesti vain muodollisuus, mutta luvan tekeminen on helppo delegoida urakoitsijalle, jolla niistä on kokemusta. Lupa vaatii kaava-alueilla asemapiirrokseen piirretyn kaivon paikan sekä todistuksen tontin hallintaoikeudesta. Jos asemapiirros ja esimerkiksi lainhuutotodistus on hukassa, saat pyydettyä ne kunnalta. Lupahakemus on helppo tehdä osoitteessa www.lupapiste.fi . Varaudu, että kaupunki veloittaa lupahakemuksesta muutaman satasen.

Huolto

Molemmat laitteistot ovat todella helppoja huollettavia. Käytännössä riittää, että muistaa vuosittain tyhjentää ns. “mutataskun”, jonka pystyy kyllä itsekin tekemään ja aikaa se ottaa vain muutaman minuutin. Toki painetta voi joutua lisäämään maapiiriin noin vuoden sisään, kun ilmakuplat poistuvat järjestelmästä.

Optimointihuolto kannattaa tehdä muutaman vuoden sisällä asennuksesta, jossa katsotaan, että säädöt ovat talolle optimaaliset, jotta kaikki hyöty saadaan pumpusta irti. Samalla katsotaan, että pumpussa toimii kaikki niinkuin kuuluukin.

Valinta

Suosittelen kaikissa tilanteissa käymään molemmat vaihtoehdot läpi ennakkoluulottomasti. Urakoitsijat pystyvät antamaan arvokasta tietoa muun muassa energialaskelmien, hyötysuhteiden ja hinnan kautta. Myös asennukselliset asiat pystytään katsomaan samalla. Lämmitysjärjestelmän remontti on arvokas investointi, niin siihen kannattaa käyttää myös aikaa, jotta pystyy tekemään itselleen oikean ratkaisun.

Voit laskea alla olevalta HMK Talotekniikan sähkönsäästölaskurilla arviot säästöistä omaan taloosi. 

Laske paljonko säästät

Syötä nykyinen kulutuksesi, lämmitysmuotosi ja saat arvion säästön suuruudesta. Voit sen pohjalta helposti laskea, kuinka nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin. Tiesitkö, että saat yhteistyökumppaniltamme OP:lta myös rahoitustarjouksen.

Toteutamme lämmitysjärjestelmiä seuraavilla paikkakunnilla:

Tampere Lempäälä Nokia Pirkkala Valkeakoski Ylöjärvi

Toteutamme lämmitysjärjestelmät myös muualla Pirkanmaalla.

 

Avaa chat
Kuinka voin auttaa?
Moro!
Kuinka voin auttaa?